čtvrtek 30. ledna 2014

O co jde a o co nejde


1) O co jde. O krizi. Ne o nějakou jednu finanční krizi z roku 2008. V krizi je kapitalismus. To není jenom krize finančního trhu, krize Řecka a jiných států, krize klimatická, krize ekonomická atd... desítky krizí... a všechny souvisejí s rozpory kapitalistické ekonomiky. A nelze očekávat, jak se snaží politici a média bulíkovat, že po krizi bude jako před krizí, že se zmáčkne nějakej čudlík a zase pofrčí Růst. 

Současná množina krizí má svůj počátek v sedmdesátých letech, skončila tehdy poválečná keynesiánská dohoda o mzdě a produktivitě (dělníci dostali vyšší platy za vyšší produkci a točili rychle kolem spotřeby), kapitalismus najel na nový model - co nejnižší náklady. Postupně byla zrušena hlavní průmyslová odvětví v západních zemích, čímžto rozprášeni vzpurní dělníci, a výroba z důvodů legračních mzdových nákladů přesunuta do Asie a jinam. Čína, vydělavší majlant na otrocké práci. ochotně půjčovala Americe a Evropě na nákup čínského zboží. Že jde americká a evropská ekonomika do háje, bylo leta úspěšně maskováno neskutečnou výší úvěrů. Vyvrcholení krize je důsledek toho, že ekonomiky byly dlouhodobě postaveny na horentních dluzích. Od začátku 70. let na západě stagnují reálné mzdy. Životní úroveň si střední třída udržovala taky úvěry. Státy ji k tomu přímo nabádaly. Od 80. let začínají státy šetřit na sociálních výdajích.   Kapitalismus ve fázi neoliberalismu je krizový režim, v němž se za účelem hromadění kapitálu šetří na všem a maximálně se vytěžují společenské a přírodní zdroje, aniž by to někdo zaplatil. Vypadá to ale, že kapitalismus ještě nezničil dost, a tak tento stav může ještě nějakou dobu pokračovat. Shora zjednodušeně od plotny popsaná dlouhodobá krize vyvolala řadu protestů po celém světě. Všude lidé odmítají platit za finanční krizi. Došlo k nárůstu protestů v jihovýchodní Asii a Číně, lidé, kteří tam za pár korun vyrábí zboží pro celý svět, se začínají domáhat svých práv... lepších pracovních podmínek, vyšších platů. Bouří se Evropa, bouří se severní Afrika, bouří se Střední východ. Může se zdát, že důvody bouří jsou odlišné, gró však podle mě mají společné, krizi kapitalismu. I v protestech lidí v Africe a na Středním Východě, kteří požadují něco jiného než pokračování současné tamní mizérie,  je obsažena krize kapitalismu, v podobě poskolonialismu, Západ z těch zemí žije, přičemž udržuje v oběhu mýtus, že postkoloniální země jinak než pod dohledem nás (lepších, civilizovanějších) nejsou schopny existovat.
Od konce 70. let přestala americká a evropská inteligence vnímat kapitalismus kriticky. Začala věřit v jeho schopnost sám sebe zreformovat. Ta reforma se ale neuskutečnila. Naopak roste nerovnost, lokální i globální. Protesty budou pokračovat. Nejedná se o protesty v důsledku místních krizí, křehké ekonomiky, špatného hospodaření... stojíme uprostřed globální krize. Jak tohle dopadne... o to jde.

2) O co nejde. Byla jsem po prezidentské volbě rozhořčena, zklamána, rozčílena, deziluzována atd. To je hloupé, řekla jsem si sama sobě, vždyť mu dej čas. Po skoro roce mohu tedy už s chladnou hlavou konstatovat: Miloš Zeman je panák. Nezaznamenala jsem žádné jeho zapamatováníhodné činy nebo myšlenky, naopak předvádí politikaření, závodění kdo dál doplivne, přeměřování orgánu... každodenní politické popotahování. Naposled vyhlásil termín zkoušek budoucích ministrů a osobně je přezkušoval z počtu tanků apod. Dal tím veřejnosti na vědomí, že jeho vědomosti jsou takové, že může zkoušet ostatní, zda mají na to býti ministry. Shodou okolností jsem v ten den viděla zprávy a byly celé o tom, jak jednotliví studenti (budoucí ministři) přijíždějí ke zkušebně (na hrad), jeden s pytlíkem švestiček z vlastní zahrádky, jiný s domácí uzeninou, skoro všichni s nějakým pěkným dárkem pro zkoušejícího a poté ze zkušebny (z hradu) šťastně vybíhali mávajíce indexem a volajíce do veřejnoprávní kamery s pusou od ucha k uchu:  "Mám to!" "Dal mi to!" Vypadá to, že tato vláda bude vskutku "pružná", podleze, přeskočí... jak bude třeba. Ale jak píšu v první větě tohoto odstavce....

PS: První odstavec vychází z rozhovoru s dánským kunsthistorikem Mikkelem Boltem, uveřejněného v A2.

o o o

Aktualita: Shell letos zastaví těžbu ropy na Aljašce;)

8 komentářů:

  1. No, není tady nic, s čím by se dalo nesouhlasit. Ač velmi levicové - ale to jsou jen slovíčka.
    K první části. O globální krizi není sporu. Možná probíhá taky "krize terminologie" - ono už v současnosti nic není tím, čím bylo na počátku. Jen se ptám: K čemu je dnes stát? Není právě jeho krize prapočátkem ostatních?
    O prezidentovi jen tolik: kde chybí přirozená noblesa a vrozený takt, tam těžko něco čekat. Taková absence se nedá nahradit ani vysokým IQ, ani slušnou výmluvností. Ale naučit by se to dalo - kdyby se chtělo! Leč, překáží tomu fanfarónská infantilní sebedůvěra.
    Zdraví Stella Anonymní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tendence jsou, aby stát nebyl k ničemu, a to se celkem daří. Počet lidí, kteří se díky neoliberalismu stává nadbytečnými, roste a solidarita je skoro sprosté slovo. Stát byl kdysi dávno myšlen jako rámec pro soužití svých občanů, společnosti (tvorba zákonů, stanovení práv a povinností atd) a záchranná síť (zdravotní, sociální péče, školství atd), teď to vypadá, že termín společnost se vyčerpal, solidaritu nahradila "soutěživost", "individualizace". Mocenská síla státu se přesouvá do těžko kontrolovatelné oblasti globálního byznysu a stát (politika, politici) s tím nic nedělá a patrně ani z lokální pozice nemá moc šancí něco dělat. Stát se bez protestů zbavuje svých funkcí a přenechává je globálnímu trhu...

      Krize, o které píšu, začala v USA a Británii s nástupem Reagana/Thatcherové. My jsme se přidali po 89., když už svět mluvil o tom, že takhle je to špatně. Naneštěstí se odněkud zjevil Václav Klaus a posedlost Klause Thatcherovou a Reaganem a posledlost občanů Klausem nastolily zdejší kurz.....

      Díky za návštěvu tady... jdou mi na návštěvu má milá malá vnoučátka, tak končím ;)

      Vymazat
    2. To tema je hrooozne obsirne... jedna vec je globalizace, druha vec pad Zelezne opony, otevreni se Ciny, rust asijskych ekonomik- internet je velicina, ktera zmenila svet k nepoznani. Je toho hodne a ta krize je soucet toho vseho- tedy nejen krize kapitalismu, myslim. Nadoby se spojily a ze Zapadniho prehrsle se odlilo neco do Vychodniho "materialistickeho hladu" a hlavne potreb. Nekdo na Zapade se brani zuby nehty, nekdo novych moznosti v nizko-platovych-danovych rajich vyuziva plnymi hrstmi. Je to asi nejvetsi restrukturizace sveta od dob industrialni revoluce- a to vyvolava nevolnost a politika je plna dobrodruhu a zlatokopu, kteri uz se ani nesnazi schovavat za nejake idealy a vize. Bylo by to marne a zbytecne- jednak jim trci slama z bot a druhak to volice ani nezajima- ti chteji pouze sliby toho, ze bude lip.
      Ze financni krize vznikla v USA neni divu- USA trpi nejvice ztratou exkluzivity a financnici delali vse proto, aby tuto ztratu maskovali za kazdou cenu a na ukor celeho sveta- az to dal neslo. Ale co se lidi tyce- myslim, ze problem je v tom, ze nejsme zvykli- a staty v Zapadni Evrope to ani zrovna nepodporovaly- starat se sami o sebe, "vyrabet" si zamestnani sami a necekat, ze misto automaticky dostaneme. Socialni systemy pracovaly tak, ze pokud nebyla prace, byla podpora- a to az 3 druhy. Na druhe strane zalozit si firmu bylo nekonecne papirovani, kila formularu, desitky uradu, poplatku a penez do zacatku a clovek jeste neotevrel a uz mel doma dopis na zaplaceni zalohy na dane- a to neprehanim, tak to opravdu je. 3 tisice euro kazdy mesic jen na uhradu povinnych plateb atd. No- to neni zrovna podpora podnikatelskych aktivit, coz? Duvod? Hodne socialistickeho mysleni (podnikatel= vykoristovatel a/nebo zlodej) a slaba konkurence pro firmy, jdouci na ruku partajim.
      Jsou desitky duvodu, proc jsme tam, kde jsme- ale jako jeden z hlavnich bych uvedl, ze se nedostatecne starame o veci verejne- a s tim za nami politici nepolezou, to je jasne. ecco ;)

      Vymazat
    3. ze se nedostatecne starame o veci verejne... a to je to, o co jde... jak tahle globální krize skončí... jak bude vypadat ta "revoluce" nebo co to bude... ideální by bylo, kdyby došlo k revoluci v hlavách... taková mentální revoluce... nové vize, prostor pro alternativní pohledy na svět... anebo se utuží status quo a krize se zneužije k osekávání svobody... chrrrrrpísk;) salve!

      Vymazat
    4. Zmeny v hlavach uz se deji- Panbuh Rust se zastavil, nebo silne poklesl, tz.- lide min nakupuji, i kdyz by si to mohli dovolit. Jde to, i kdyz pomalu- ale lidska mysl je tak zarizena- nema rada zmeny a kdyz vubec, tak pomalu. Jak dlouho trvalo, nez jsme slezli ze stromu... teda ... aspon nekteri... ;)
      Salve e salute!

      Vymazat
    5. myslim, ze s vetsinou musely ty stromy spadnout :)

      Vymazat
    6. u některých se musí stromem hodně zatřást, většině se musí nabídnout něco, co je zaujme a jeví se jim to být výhodné, pak se pustí větve a začnou zvolna převechslovávat...
      mozek funguje jako setrvačník u autíčka
      brýráno

      Vymazat
  2. Politici jsou voleni proto, aby se postarali o stát, který slouží prosperujícím. A ti mají za lubem jediné - pokračovat v kumulaci úspěchů způsobem ať padne kdo padne. Příkladně zítra nebudeme potřebovat lékaře dagnostiky - diagnóza bude zrobotizována - a tak z nich naděláme prekariát.....zítra......a tak dále budeme pozitivně a zacíleně provádět selekci talentů.

    OdpovědětVymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!