sobota 28. prosince 2013

Nový rok za dveřmi


Křesťanské orgie lásky jsou tedy za námi, i na téma křesťanství a religiozity jsme hluboce poklábosili, pomalu nastává čas rekapitulovat uplynulý rok. Byl to rok vskutku výjimečný a my, obyvatelé České republiky, nemáme se určitě za co stydět. 

Prvně volili jsme přímou volbou hlavu státu a povedlo se, zvolili jsme...

V loňském roce byl tu vyhlášen managerem roku 2012 pan Duka a v roce letošním i v několika mnoha následujících, jejichž konce se pravděpodobně my zde diskutujícící nedožijeme, jeho zaměstnavatel sklízí a sklízet bude šťavnaté ovoce jeho mravenčí práce.

Výborným nápadem letošního roku bylo sloučení Národního divadla s Národní galerií za účelem úspory státních financí. O budoucím šéfovi nové instituce (Národní divadelní galerie) se uvažuje, v zákulisí se hovoří o dvou jménech: stávající ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák a ředitel Českých drah Dalibor Zelený. Oba by na provedení fúze byli skvělí. Třetím adeptem byl stávající ministr kultury Balvín, ale ten už má prý flek jako šéfredaktor Rytmu života. Vůbec všech několik ministrů kultury bylo opravdu kvalitních, jak si to naše krásná země s úžasnými tradicemi zasluhuje. Obden odvolávali a jmenovali ředitele největších kulturních stánků a zahajovali a rušili jejich reorganizaci.

V tomto roce také zbavili jsme se konečně politické přetvářky. Ve volbách dali jsme jasně najevo, že stát je firma a prostředníků mezi státem a byznysmany netřeba. Nejlevněji vyjde, když stát budou řídit rovnou byznysmani. Nejdůležitější je "centrální nákup" (© A.B.), ostatní přijde samo.  Očekává se převzetí postu ministra průmyslu, obchodu, sociálních věcí a životního prostředí Zdeňkem Bakalou, dalších několik zkumulovaných křesel má získat Petr Kellner. Zbylá dvě ministerská křesla Babiš, Bakala a Kellner nabídli Bohuslavu Sobotkovi (premiér bez potrfeje) a Pavlu Bělobrádkovi (ministr pro záležitosti venkovských farností). Oba okamžitě přijali s vysvětlením, že nemohou dopustit, aby se politika vymkla kontrole.

Velikým vítězstvím tohoto roku je skorodokončení tunelu Blanka. Momentálně se jedná o jeho využití. O třech nejlepších návrzích bude uspořádáno celonárodní referendum. Mně se jako nejlepší jeví využít stavbu jako curlingovou halu. Taková je v České republice funkční jen jedna a vzhledem k tomu, že se českým reprezentantům málem podařilo postoupit na minulé ZOH, byl by to príma počin. Dalším ne tak špatným nápadem je využít tunel Blanka jako veřejný prostor, který v Praze dosud prakticky neexistuje. Bylo by tam např. možno konat demonstrace i za psího počasí. Třetí návrh je propojení tunelu Blanka s prezidentovou láskou, kanálem Dunaj-Odra-Labe. Znamenalo by to prohloubení a rozšíření českých řek, což by stálo několik mnoho miliard, ale lidé by měli práci a šéfové firem napojených na rozdělovnu státních zakázek by byli méně nervózní. Tomuto odvětví moc nerozumím, ale zdá se mi, že je to také výborné. Další návrhy už byly fádní, např. udělat z tunelu Blanka pěší podchod, čímž bychom se sice zapsali do Guinnessovy knihy rekordů, nepříjemné ale je, že tunel zatím vede odnikud nikam. Asi jako cesta nás, Čechů, Moravanů a Slezanů.

P.S.: V Literárkách četla jsem kromě článku, který mi byl inspirací k úvodníku, odpovědi v anketě Co mne potěšilo v české kultuře roku 2013? Jednoho tam potěšilo, že opět začaly tradice bytových seminářů... 
Normální normalizace.

13 komentářů:

  1. Jestli Vy to nemyslite trochu iroooonisch, co? No- mam take podezreni...Tunel Blanka. To je vlastne skutkova podstata jmenovita. Takovy cesky novotvar. Jako se davaji jmena okluznim frontam, budou se davat v Cesku jmena hospodarskym tunelum. Nejvyssi cas, ze se s tim zacalo- kdo uz si to ma vsechno pamatovat.
    Ty divadla a tak- to necham tem, kteri to maji radi a kteri tomu rozumi- ja v tom delal moc dlouho, nez abych do toho moh kecat...
    Video je prima ;)
    Jinak- moje hobby je ping pong- dobre, ze uz se da hrat venku i 29.prosince s Holandanem, ktery prijel pres pul mesta na kole... at zije Klaus, nejvetsi zijici (a nejen) meteorolog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já byla v pátek v aquaparku;)) vnouček moc chtěl a žádný jiný dobrovolník se nenašel. šla jsem jak na porážku. načež jsem tam tři hodiny rotovala mezi tobogánem, vířivkou, proudem, protiproudem, vlnama, skluzavkama, vodníma masážema, kbelíky vody na hlavu, horká čokoláda u vodního baru... aj štyry bazény padesátky jsem dala... co člověk neudělá pro ty haranty;)

      dobrý ráno, ať žije Klaus, todározum

      Vymazat
    2. "Na nataceni ve vode je dobre, ze si clovek muze cvrnknout, kdy chce..." jedna herecka, ktera mozna zmeni Hollywood ;)

      Vymazat
    3. v baseinu né!!!! to by každý změrčil

      Vymazat
  2. 29. prosinec - den masakru indiánů u Wounded Knee
    http://www.stream.cz/nejnovejsi/slavnedny/10001161-masakr-u-wounded-knee

    OdpovědětVymazat
  3. Uplynulý rok je zde zrekapitulován velmi skvostně a cituplně. Nejvíce mě zaujaly nadějné vyhlídky na podnětné využití vytunelovaného tunelu Blanka.

    Ať žije Klaus a zemanská viróza na Hradě i pod Hradem. ];-)

    OdpovědětVymazat
  4. Blanka je má milovaná a to i mnou - ale to jen na okraj.
    Včera mi totiž jeden věřící poslal svou Myšlenku pro Vánoce - jak napsal a neni k zahození. Vero, katolíksemkatolíktam:
    Kdysi se v jednom hostinci setkali Svoboda, Pravda a Láska a počaly se přít, která z nich je tou rozhodující pro lidské štěstí. Svoboda pravila: „Rozhodující jsem já, protože beze mě není možné naprosto žádné štěstí“. Pravda jí na to odvětila: „Ale beze mě není možné žádné skutečně pravé štěstí.“ Láska pak zamyšleně a jakoby pro sebe prohodila: „Beze mě však není možné žádné vrcholné štěstí.“ Tu se však ozvalo zaklepání a do hostince vstoupilo dítě. Představilo se jako Štěstí, uctivě je pozdravilo a řeklo: „Milé dámy, neračte se přít. Já se mohu rodit ne tím, že budete jedna proti druhé, ale jenom tím, že budete tak semknutě trojjediné, jako je trojjediný ten, z něhož Vy i já neustále vyvěráme. Já se vám tu představuji svým jménem pro veřejnost jako Štěstí, ale mé pravé jméno je Spása. Já jsem byla od počátku stvoření přislíbená jako smysl všeho tvorstva a pak zárodečně uskutečněná Tím a v Tom, který se narodil v Betlémě, žil v Nazaretě, působil v Judsku, byl ukřižován na Golgotě a vstal z mrtvých v Jeruzalémě, aby byl lidem zárukou dosažitelnosti toho pravého, vrcholného lidského štěstí, po kterém všichni touží a které má svou bledou a vzdálenou předchuť v těch občasných zážitcích hlubokého štěstí, které jsou jim dopřány už v jejich svízelném pozemském životě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhla Vaší Blanku mám taky moc ráda. Protože řekne napřímo, co si myslí. Není v ní ani kouda pokrytectví. A má velké srdce.

      Pane braana, už ty skazky o zmrtvýchvstání nečtěte. Leda by to bylo od Rotha nebo tak.

      Vymazat
  5. vy ale skazky čtěte - i vám to neuškodí, když zapůsobí jako tohle zmrtvýchvstání na mne od erzktolíka Karla Skalických. Mne potěšilo zjištěním, že sympatie a empatie vůči druhému jsou nejpotěšitelnější tehdy, když si citově porozumí protinožci...eh tedy protihlavci....eh tedy tací kteří používají k přežití jinou ideologickou berli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mám ráda silné příběhy. Zrovna jsem jeden dokoukala. Alois Nebel. Stojí za vidění. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10201964112-alois-nebel/20851212045/ (nevím, jestli jde otevřít i mimo kotlinu)

      Vymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!